PRODUKTION

Om kaninproduktion


"Eftersom kaninkött är en relativt sällsynt produkt krävs det lite större varsamhet av oss producenter. Vi är kaninens och kaninköttets ambassadörer och måste framhålla produktens goda egenskaper. Både för människans hälsa och för klimatet. Dessutom är djurhållningen extra kontrollerad både av myndigheter och av organisationer.


Det finns så mycket positivt att lyfta fram med kaninkött. Att producera för landets skull, för jordklotets och för hälsans.

För självhushållning är kanin ett exemplariskt djur, en enda kaninhona kan ge 32 ungar a´tre kilo på ett år. I princip skulle en familj kunna äta ett kilo kaninkött i veckan med bara ett par avelsdjur. Ett fantastiskt komplement till andra köttslag och absolut ett bättre alternativ till importerat kött.


Kaninproduktion är roligt, det går snabbt och det ger familjen en mycket naturlig kunskap om födelse och död. Kaninköttet är, enligt mig, det allra godaste köttet man kan äta. Djuren är trevliga, livliga och sociala, det är en glädje att umgås med dem.


Att föda upp kaniner kräver disciplin och planering. Plötsligt en dag står man där med väldigt många ungdjur som alla ska ha plats. Då gäller det att ha varit förutseende nog att ha byggt burar och hägn så att de räcker till alla. Foder ska köpas in och hagar ska planeras.


Tre kullar per säsong är normalt i vårt klimat, kanske ytterligare en om man låter kaninen bo tempererat under vintern. En god avelshona kan därför teoretiskt föda fram 32 ungar per år (fyra kullar), på 100 avelshonor blir det 3200 ungar etc. Det blir snabbt väldigt många kaniner. Och väldigt mycket kött.


Kaniner är goda foderomvandlare, vilket gör att det går åt relativt lite foder för att få fram ett kilo kött. Kaninköttet ligger i klimatpåverkan på samma nivå som kyckling. Kaninen klarar sig dessutom utmärkt på vårt inhemska foder."